Velenjčani z mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah z lepo bero rezultatov

Zadnja posodobitev: ponedeljek, 04 februar 2019 Objavljeno: torek, 29 januar 2019 Napisal: Saša Sevčnikar

Minuli teden je v Lahtiju, Finska, potekalo mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, na katerem je nastopilo kar šest članov Smučarskoskakalnega kluba Velenje in sicer smučarski skakalec Aljaž Osterc, smučarska skakalka Jerneja Brecl in štirje nordijski kombinatorci Vid Vrhovnik, Gašper Brecl, Ožbej Jelen in Rok Jelen, ki so na ekipni tekmi tudi sestavljali slovensko ekipo.

Osterc je na ekipni tekmi smučarjev skakalcev osvojil bronasto medaljo. Slovensko ekipo so poleg njega sestavljali še trije člani ljubenskega skakalnega kluba in sicer Jan Bombek, Jernej Presečnik in Žak Mogel. Aljaž Osterc je v posamični tekmi v smučarskih skokov iz 21. mesta (86,5m) po prvi seriji z odličnim skokom (91,5 m) v finalni seriji tekmo končal na 19. mestu. V ekipni tekmi mešanih parov sta skupaj nastopila Aljaž Osterc in Jerneja Brecl in končala na 5. mestu od 13 ekip.

V četrtek, 24. 1. 2019, se je v Lahtiju soočile skakalke. Velenjčanka Jerneja Brecl je po prvi seriji zasedala 5. mesto, na koncu pa je na izenačeni tekmi zasedla odlično 6. mesto. Za stopničkami je zaostala 7,1 točk. Jerneja je lansko uvrstitev iz MSP-ja izboljšala za dve mesti. Jerneja Brecl, ki je branila naslov ekipne svetovne prvakinje v smučarskih skokih in nedavno nazaj (19. in 20. februar, v Planici) prvič in dvakrat zapored zmagala na tekmi za celinski pokal, je na ekipni skakalni tekmi s slovensko ekipo zasedla 5. mesto.

Nordijski kombinatorci so imeli v programu tri tekmovanja (2x posamično in ekipno). Branilec lanskega naslova mladinskega svetovnega prvaka Vid Vrhovnik je v sredo, 23. 1. 2019, po skoku zasedel 7. mesto. Že po poldrugem kilometru je Vid ujel vodilne in tekmo zaključil na četrtem mestu. Zelo dobro so tekmovali tudi ostali naši kombinatorci. Rok Jelen je v teku pridobil eno mesto in v cilj pritekel 25., Ožbej Jelen je zaključil 29., Gašper Brecl pa je končal na 39. mestu.

V sredo, 25. 1. 2019, so fantje iz SSK Velenje tekmovali na ekipni tekmi nordijskih kombinatorcev in sicer so kot najboljši predstavljali slovensko ekipo. Po skakalnem delu so končali na 5. mestu. Z drugim časom teka pa so navdušili Rok Jelen, Gašper Brecl, Ožbej Jelen, predvsem pa Vid Vrhovnik, ki je tekel najhitreje med vsemi v zadnji predaji. Na koncu so zaostanek z 72 sekund zmanjšali na 32,1 sekund in osvojili odlično peto mesto, kjer so bili že po skokih. S tem so za pet mest izboljšali lanskoletno uvrstitev iz Kanderstega.

Kombinatorci so se ponovno posamično spopadli v nedeljo, 27. 1. 2019, s skokom in tekom na 10 km. Vid Vrhovnik je po skoku zaostal za 24 sekunde, kar ga je v tem delu uvrstilo na 9. mesto. Na tekaški tekmi so se tekmovalci soočili z ekstremnim mrazom. Vid je tek končal na 11. mestu. Sledil mu je Gašper Brecl, ki je prav na tej tekmi pokazal najboljši skok in tek. Gašper je v cilj pritekel na 16. mesto. Rok Jelen je iz 29. mesta pritekel na 22. mesto, Ožbej Jelen pa je iz 28. mesta v cilj pritekel kot 38.

Čestitamo vsem našim tekmovalcem

Ogledov: 732