Kronika

Državno prvenstvo za cicibane Mislinja 12.2.2017

Published: Wednesday, 15 February 2017
Written by admin
V Mislinji je 12. 2. 2017 potekalo državno prvenstvo za cicibane in cicibanke do 9 let. V močni konkurenci 94 cicibanov so naši najmlajši člani dosegli naslednje rezultate:
4. mesto: Anže Brecl
13. mesto: Mark Kreže
52. mesto: Cene Brglez
55. mesto: Aljaž Samec
V konkurenci 18 cicibank pa sta bili naši najmlajši članici uvrščeni na:
17. mesto: Živa Živic
18. mesto: Iza Faletič

Velenjčani z zlatim in srebrnim odličjem iz mladinskega svetovnega prvenstva v ZDA

Published: Monday, 06 February 2017
Written by admin
Na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki je v Park City-u (ZDA) potekalo od 23. 1. do 5. 2. 2017, so slovenske barve zastopali štirje Velenjčani (Aljaž Osterc, smučarski skoki in Gašper Brecl, Rok Jelen, Vid Vrhovnik, vsi nordijska kombinacija) in ena Velenjčanka (Jerneja Brecl, smučarski skoki). Končni izplen sta zlata in srebrna kolajna iz ekipnih preizkušenj in se nekaj dobrih posamičnih uvrstitev.
Aljaz Osterc je s reprezentancimi kolegi (Žiga Jelar, Tilen Bartol in Bor Pavlovčič) na ekipni preizkušnji v smučarskih skokih na skakalnici HS 100 v torek, 31. 1., stopil na zmagovalno stopničko, saj so premagali 11 ekip ostalih skakalnih velesil. Na posamičnih preizkusnjah Aljaž ni nastopil. Jerneja Brecl je prav tako na ekipni preizkušnji s skakalkami Emo Klinec, Niko Križnar in Katro Komar stopila na zmagovalne stopničke. Dekleta so v petek, 3. 2., na HS 100 od skupno 9ih ekip osvojile fantastično 2. mesto. Na posamični preizkušnji si je Jerneja priskakala 25. mesto. Tekmovalk je bilo 46.
V nordijski kombinaciji je slovenska ekipa, ki so jo sestavljali kar trije Velenjčani in sicer Gašper Brecl, Rok Jelen in Vid Vrhovnik (četrti Slovenec je bil Matevž Malovrh) v četrtek, 2. 2., s skokom na skakalnici HS 100 in s tekom 4x5 km osvojila 11. mesto. Zmagala je ekipa Avstrije, drugi so bili Francozi, tretji Čehi. Na posamični preizkušnji (HS 100 in 10 km) so v torek, 31. 1., osvojili naslednje rezultate: 36. Vid Vrhovnik (po skokih 27.), 39. Rok Jelen (po skokih 39.) in 42. Gašper Brecl (po skokih 37.). Na šprinterski preizkušnji (HS 100 in 5 km), ki je bila na sporedu v četrtek, 2. 2., pa je Vid Vrhovnik osvojil 14. mesto (po skokih 11.), 41. je bil Rok Jelen (po skokih 38.) in 42. Gašper Brecl (po skokih 40.).

DP za dečke do 11 let v Zagorju

Published: Monday, 06 February 2017
Written by admin
V soboto, 4. 2. 2017, je v Zagorju, natančneje v Kisovcu, potekalo državno prvenstvo za dečke do 11 let. Velenjski orliči so se dobro izkazali. Po zaletišču se je spustilo kar 132 tekmovalcev, ki so se preizkusili tako posamično, kot tudi ekipno. Velenjske barve so zastopali štirje fantje in sicer dva v kategoriji do deset in dva v kategoriji do enajst let.
Njihove uvrstitve so sledeče:
Dečki do 10 let:
- 9. mesto – Anže Brecl
- 42. mesto – Liam Magdič
Dečki do 11 let:
- 7. mesto – Enej Faletič
- 12. mesto – Žiga Gajster
Ekipno so naši tekmovalci zasedli odlično 5. mesto od devetnajstih prijavljenih ekip.

Najmlajši odlični v Kisovcu

Published: Monday, 06 February 2017
Written by admin
V sredo, 25. 1. 2017, je v Kisovcu potekal regijski pokal, na katerem so zopet zelo dobro nastopali tudi člani SSK Velenje.
V kategoriji Cicibank do 9 let je bila Iza Faletič 2., Živa Živic pa 3. Med Cicibani do 9 let je bil najboljši Mark Kreže na 4. mestu, na 5. je bil Anže Brecl, 12. Aljaž Samec ter 15. Cene Brglez. V kategoriji dečki do 10 let je bil na 4. mestu Liam Magdič, na 5. pa Nik Tovornik. V kategoriji dečkov do 11 let je bil na 3. mestu Žiga Gajster, na 4. mestu pa je bil Enej Faletič.
V kategoriji deklic bo 13 let je Kaja Toplak zasedla 3. mesto. Prav tako je 3. mesto zasedel Patrik Hladin v kategoriji dečkov do 12 let.
Čestitke vsem!

Bombek 1. mesto v Kranju

Published: Monday, 06 February 2017
Written by admin
V soboto, 28. 1., je v Kranju potekalo tekmovanje v smučarskih skokih za Pokal Cockta. Pri mladincih do 16 let je Jan Bombek s skokoma dolžine 102 in 103 metrov osvojil 1. mesto. Pri mladincih do 18 let je Ožbej Jelen osvojil 4. mesto, Denis Pikelj pa 17. Pri mladincih do 20 let je David Strehar osvojil 8. mesto; pri članih pa Niko Hižar 4. mesto. Čestitke vsem!

Anže Brecl 4. v Mostecu

Published: Monday, 06 February 2017
Written by admin
V Mostecu je 21. 1. 2017, v organizaciji SSK Ilirija, potekal Pokal Cockta, kjer so v kategoriji cicibani in cicibanke do 9 let tekmovali tudi naši najmlajši. V močni konkurenci 89 cicibanov so naši najmlajši člani dosegli naslednje rezultate:
4. mesto: Anže Brecl
15. mesto: Mark Kreže
21. mesto: Aljaž Samec
45. mesto: Cene Brglez
V konkurenci 16 cicibank pa sta bili naši najmlajši članici uvrščeni na:
15. mesto: Živa Živic
16. mesto: Iza Faletič

VID VRHOVNIK DEBITIRAL V SVETOVNEM POKALU V NORDIJSKI KOMBINACIJI

Published: Monday, 06 February 2017
Written by admin
Francija, v Chaux-Neuveju, 20.1.-22.1.2017
Karavana svetovnega pokala v nordijski kombinaciji se je iz Italije preselila v Francijo, kjer sta bili ta vikend na sporedu dve klasični tekmi svetovnega pokala.  Petkov dan tradicionalno, če sledita dve posamični tekmi, ponudi uradni trening in kvalifikacijsko serijo oziroma serijo, ki bi štela tudi za tekmo, če pogoji na dan tekme skakalnega dela preizkušnje ne bi bili dovolj dobri za varne skoke.
V Francijo je Igor Jelen, glavni trener naših kombinatorcev, znova odpeljal dva tekmovalca, poleg Marjana Jelenka še novega debitanta, Vida Vrhovnika, ki letos odlično tekmuje na alpskem pokalu, nase pa je opozoril tudi že na tekmah celinskega pokala.
Vrhovnik je takoj nase opozoril tudi s prvim skokom med kombinatorsko elito, ko je s 107 metri imel kar 19. daljavo, tudi v drugi seriji pa je bil s 100 metri zelo soliden, 28.. Žal pa ima veliko težav Jelenko, ki je med tednom staknil virozo, a je kljub temu odpotoval v Francijo, saj je zelo dobre skoke, ki jih je v zadnjem času delal na treningu, želel prenesti tudi na tekme. Jelenko je nekako še iztisnil iz sebe nekaj moči za dva skoka na treningu. Kljub slabemu fizičnemu stanju je imel s 108 in 103 metri 14. oziroma 17. daljavo, žal pa se je nato stanje še poslabšalo in kot je iz Chaux-Neuveja sporočil trener Jelen, pred kvalifikacijskim skokom ni mogel niti stati na nogah, kaj šele, da bi skočil. Tako je nastop v kvalifikacijah žal moral izpustiti, zdaj ga čaka velika mera počitka, kako bo naprej, pa se bodo v našem taboru odločili sproti, želijo pa predvsem, da bi Jelenko čim bolje okreval za trojček tekem v Seefeldu.
V kvalifikacijah je Vrhovnik potrdil dobro pripravljenost in kljub zakrčenemu skoku s 95.5 metri osvojil 39. mesto, s čimer se je gladko uvrstil na svojo prvo tekmo svetovnega pokala. Če bi petkova serija štela za tekmo, bi imel 2:31 minute zaostanka za Norvežanom Jarlom Magnusom Riiberjem, ki je skočil 113 metrov.
Vid Vrhovnik pa je v soboto, 21.1. prvič nastopil med svetovno elito. 17-letni član SSK Velenje Vid Vrhovnik je po zmagi in četrtem mestu na tekmah alpskega pokala ter po točkah v celinskem pokalu v Franciji dobil prvo priložnost za nastop na tekmah najvišjega nivoja. V petek je prikazal dobre skoke na treningu in malce slabšega v kvalifikacijah, a se je zanesljivo prebil na njegovo prvo tekmo svetovnega pokala. Med 50 kombinatorci, med katerimi zaradi viroze žal ni bilo Jelenka, ki je na skakalnici sicer znova našel prave občutke, je Vrhovnik na popoldanski tekmi skočil 99.5 metrov, zbral je 101,6 točk, kar je pomenilo 2:30 zaostanka za vodilnim Norvežanom Jarlom Magnusom Riiberjem. 19-letnik je skočil 112 metrov, zbral je 139,0 točk, nabral pa si je kar 53 sekund naskoka pred tretjim Nemcem Ericom Frenzlem. Drugi je bil presenetljivo Američan Ben Berend, ki je prav tako skočil 112 metrov, imel pa je 46 sekund zaostanka za Norvežanom. Zaostanki so bili nato precej majhni, trideseti Antoine Gerard je denimo zaostajal 1:57 za vodilnim Norvežanom.
Po prvem krogu 10 km preizkušnje je Riiber imel še 38 sekund naskoka pred Berendom, Frenzlom, Fabianom Riesslejem (6. po skokih), Bjoernom Kircheisnom (11.), Akitom Watabejem (7.) in ostalimi. Vrhovnik je pridobil 13 sekund, pridobil je eno mesto, zasedal pa je 38. mesto. Na polovici proge je Riiber imel še 17 sekund naskoka pred zasledovalci, Vrhovnik je izgubil 30 sekund in dve mesti, tekel je tik za legendo Hannujem Manninenom. Ob koncu tretjega kroga je bil Riiber že ujet, vodstvo je prevzel Rissle, Vrhovnik pa je popustil in z zaostankom 3:13 zasedal še vedno 40. mesto. V zadnjem krogu je naš mladi up izgubil še veliko časa, na koncu pa je z zaostankom 4:56,8 v cilj prišel na 43. mestu. Tekmece je v zaključku strl Johannes Rydzek, 12. po skokih, novo dvojno nemško zmago je zagotovil Riessle, tretji je bil Watabe. Vodilni v seštevku pokala, Frenzel, je bil četrti. v nedeljo je bila v Chaux-Neuveju še ena tekma.
Naš mladi kombinatorski up, Vid Vrhovnik, ki je v Franciji dobil prvo priložnost med kombinatorsko elito, je po sobotnem 43. mestu na nedeljski tekmi, tekmovanje končal po skakalnem delu preizkušnje. 17-letnik se sicer že včeraj ni počutil optimalno, a je stisnil zobe in v prvi polovici proge, torej v prvih 5 km, kolikor bo dolga tudi preizkušnja na mladinskem svetovnem prvenstvu v ZDA, držal stik z najboljšimi, v primerjavi z vodilno skupino je celo pridobival na času. V drugem delu proge je pričakovano popustil, malce zavoljo zelo hitrega začetka, malce pa zaradi slabega počutja, ki je potrkalo tudi na njegova vrata. Vrhovnik je danes imel odličen skok, 31. rezultat med vsemi, pred skakalnim delom preizkušnje pa je imel le minuto in 28 sekund zaostanka za znova vodilnim Norvežanom Jarlom Magnusom Riiberjem.
Skupaj s strokovnim vodstvom ekipe pod vodstvom Igorja Jelena so se že pred tekmo odločili, da dodatnih moči na tekaški preizkušnji tokrat ne bo trošil: "Odločitev je bila sprejeta že v nedeljo zjutraj, deloma že v sobotoj.
Vid se ne počuti najbolje in nismo želeli tvegati, da bi se z današnjo tekmo stanje pred mladinskim svetovnim prvenstvom še poslabšalo. Tako smo po skakalnem delu tekme zapakirali opremo in se odpravili proti domu, da v dobro oskrbo hitro pride tudi Marjan (o. p. Jelenko je za virozo dokončno zbolel v petek). Vid se bo zdaj skupaj z Gašperjem Breclom, Matevžem Malovrhom in Rokom Jelenom odpravil na mladinsko svetovno prvenstvo v ZDA, Marjan pa upam, da si do srede dobro opomore in nato z dobro formo, ki jo je začel kazati v zadnjih dneh, nadaljuje v Seefeldu na "trojčku”," je na poti iz Francije sporočil Jelen.
Vir:SZS, foto Sandra Volk

Alpski pokal: Zmaga Jerneje Brecl, Vrhovnik 4., Rok Jelen do prvih točk in s tem uvrstitev v mladinsko reprezentanco

Published: Wednesday, 18 January 2017
Written by admin
Nemški Schonach je v minulih dveh dneh gostil tekme alpskega pokala v smučarskih skokih za fante in dekleta in v nordijski kombinaciji. Skakalka Smučarsko skakalnega kluba Velenje Jerneja Brecl se je v soboto, 14. 1. 2017, veselila tretje zmage v tem tekmovanju; nazadnje je bila najboljša pred mesecem dni v Rastbüchlu. 16-letna Jerneja je bila že v petek odlična sedma.
Dobro formo je na alpskem pokalu v Nemčiji potrdil nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik, ki je v nedeljo, 15. 1. 2017, končal tik pod odrom za zmagovalce. Po premierni zmagi v Seefeldu na tekmi alpskega pokala pred slabim mesecem dni, je Velenjčan Vid Vrhovnik tudi na naslednjih dveh postojankah prikazal dva dobra nastopa. V soboto, 14. 1. 2017, je bil po 7. mestu po skokih s slabšim tekom, imel je 33. čas, na koncu osemnajsti, potem ko je pred ciljem odbil napad zasledovalcev. Veliko bolje pa je bilo na nedeljski preizkušnji, ko je bil Vrhovnik četrti po skokih, to mesto pa je z 19. časom teka tudi zadržal. V skupnem seštevku pokala je Vrhovnik sedmi z 267 točkami. 
Prve točke na tekmi za alpski pokal je na nedeljski preizkušnji v Schonachu za 25. mesto osvojil  komaj 16-letni Rok Jelen, ki je na nedavnem državnem prvenstvu osvojil tudi 3. mesto v nordijski kombinaciji v kategoriji do 18. let. Z osvojitvijo prvih točk se je Rok Jelen uvrstil v slovensko mladinsko reprezentanco.
Naslednje tekme alpskega pokala v nordijski kombinaciji bodo potekale v Kranju, 25. in 26. februarja.

Osterc 34. na prvi tekmi za svetovni pokal

Published: Wednesday, 18 January 2017
Written by admin
Na 14. tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki je hkrati pomenila zaključek prve polovice sezone, je v nedeljo, 15. 1. 2017, v poljski Wisli nastopilo 5 Slovencev. Kot prvi je od Slovencev je na tekmi skočil debitant Aljaž Osterc, še pred mesecem dni zmagovalec tekme za alpski pokal v Seefeldu. Velenjčan je skočil 119 metrov, dobil je tudi nekaj odbitka za veter (5 točk), zbral pa je 105,2 točk, kar je bilo na koncu dovolj za 34. mesto. Do prvih točk svetovnega pokala so mu zmanjkale dobre tri točke.

Na drugi tekmi v Italiji Jelenku do točk zmanjkalo 14 sekund

Published: Wednesday, 18 January 2017
Written by admin
S severa Evrope, iz Lahtija, so se nordijski kombinatorci minuli vikend preselili v italijansko dolino Fiemme, kjer so lovili nove točke svetovnega pokala.
Marjan Jelenko je bil na kvalifikacijah v petek, 13. 1. 2017, med dvajseterico. S skokom dolgim 121 metrov je bil 17., zbral pa je 120,0 točk. Na drugi tekmi svetovnega pokala v nordijski kombinaciji v italijanskem Val di Fiemmeju je bil Marjan Jelenko, edini slovenski predstavnik, čisto blizu drugih letošnjih točk svetovnega pokala. Osvojil je nehvaležno 31. mesto, kjer je bil tudi po skakalnem delu preizkušnje. Tokrat je dobro tekel, imel 33. čas, za drugimi točkami v sezoni pa je zaostal za 14 sekund.