Kronika

Regijski pokal Cockta v Kisovcu

Objavljeno: četrtek, 15 februar 2018
Napisal: Saša Sevčnikar
Pustni torek, 13. 2. 2018, je tekmovalcem in trenerjem SSK Velenje narisal nasmeh na obraz. Na regijskem tekmovanju za pokal Cockta, ki je potekalo v Kisovcu, so se velenjski orliči odrezali več kot odlično. 
Dosegli so naslednje rezultate:
Cicibanke do 9 let:
Iza Faletič – 3. mesto
Živa Živic – 4. mesto
Cicibani do 9. let:
Cene Brglez – 5. mesto
Aljaž Samec – 8. mesto
Dečki do 10 let:
Anže Brecl – 3. mesto
Mark Kreže – 6. mesto
Miha Kikec – 13. mesto
Dečki do 11 let:
Liam Magdič – 5. mesto
Lan Novak – 6. mesto
Dečki do 12. let:
Enej Faletič – 1. mesto
Žiga Gajster – 4. mesto
Dečki do 13 let: 
Luka Filip – 4. mesto
Čestitke!

Pokal Cockta v Tržiču

Objavljeno: četrtek, 15 februar 2018
Napisal: Saša Sevčnikar
V nedeljo, 11. 2. 2018, je v Tržiču, natančneje v Sebenjah, potekalo tekmovanje za pokal Cockta v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji. Dečki in deklice v kategorijah do 12 in 13 let so svoje moči merili prav na pustno nedeljo. Mladi člani Smučarsko skakalnega kluba Velenje so, kljub okrnjeni ekipi, manjkala sta namreč poškodovana Kaja Toplak in Patrik Hladin, dosegli spodbudne rezultate:
Enej Faletič – 2. mesto
Žiga Gajster – 31. mesto
Luka Filip – 32. mesto
Čestitke

DP cicibanov in cicibank do 9 let

Objavljeno: četrtek, 15 februar 2018
Napisal: Saša Sevčnikar
V soboto, 10. 2. 2018, je v Mengšu potekalo državno prvenstvo cicibanov in cicibank do 9 let. Člani SSK Velenje so se uvrstili med 20 najboljših skakalcev v svoji kategoriji, skupno pa se je po zaletišču spustilo kar 79 tekmovalcev. Mladi velenjski skakalci so osvojili naslednja mesta:
Cene Brglez – 9. mesto
Aljaž Samec – 18. mesto
Živa Živic – 13. mesto
Iza Faletič – 14. mesto
Čestitke!

Vrhovnik 28. na ZOI v Pjongčangu

Objavljeno: sreda, 14 februar 2018
Napisal: Saša Sevčnikar
Nemec Eric Frenzel je ubranil naslov olimpijskega prvaka v nordijski kombinaciji na srednji napravi.
Tako kot v Sočiju je tudi v Pjongčangu srebro osvojil Akito Vatabe. Tudi končna razlika je bila skoraj do desetinke enaka. Nemec je bil leta 2014 hitrejši za 4,2 sekunde, tokrat pa za 4,8 sekunde. Bron si je nadel Avstrijec Lukas Klapfer.
Večji del 10 kilometrov dolgega teka je v vodilni skupini tekel še Norvežan Jarl Magnus Riiber, ki je bil na koncu četrti. Skupina se je razbila dober kilometer pred ciljem, ko je Frenzel silovito potegnil, tempu pa je lahko sledil le Vatabe, a moral na koncu tudi sam priznati premoč eksplozivnemu Nemcu.
Po skoku je vodil Avstrijec Franz Josef Rehrl, ki pa je v teku pričakovano zaostal in se moral zadovoljiti s 13. mestom.
Od obeh Slovencev se je bolje izkazal Velenjčan Vid Vrhovnik, ki je osvojil 28. mesto. Skočil je 92,5 m in bil po polovici tekme na 27. mestu. Marjan Jelenko je nastopil slabše, saj je pristal pri 73,5 m, in po skoku zasedal predzadnje, 46., mesto. V teku je pridobil dve mesti in končal na 44. mestu.
Tudi pri izvedbi te tekme so imeli organizatorji težave z vremenom, saj so morali prestaviti poskusno serijo, precej pa je pihalo tudi med samo tekmo, skakalni del je trajal tako več kot eno uro.
Reportaža na RTV Slovenija

Mladinska svetovna prvaka: Vrhovnik, posamično in Breclova, ekipno

Objavljeno: nedelja, 04 februar 2018
Napisal: Saša Sevčnikar
Minuli teden so na mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v švicarskem Kanderstegu slovenske barve zastopali naslednji člani Smučarsko skakalnega kluba Velenje: smučarska skakalca Jerneja Brecl in Aljaž Osterc ter nordijski kombinatorci Vid Vrhovnik, Gašper Brecl in Ožbej Jelen.
Na tekmah v smučarskih skokih je Aljaž Osterc na prvi preizkušnji s skokoma 88.5 in 98.5 zasedel 21. mesto. Na ekipni preizkušnji je skupaj s Borom Pavlovcic, Domnom Prevc in Žakom Mogel osvojil 4. mesto.
Jerneja Brecl, ki je prejšnji teden na tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Ljubnem z 27. mestom osvojila prve točke svetovnega pokala, je na posamični preizkušnji osvojila osmo mesto. Na ekipni preizkušnji je Jerneja Brecl skupaj s Niko Križnar, Katro Komar in Emo Klinec osvojila naslov ekipne mladinske svetovne prvakinje. Jerneja Brecl je prvo serijo s svojim skokom odprla in hkrati skočila odlično, kar je bilo dovolj za vodstvo po prvi skupini tekmovalk. Tudi v drugi seriji je Jerneja skočila odlično in ponovila drugo najboljšo daljavo od slovenskih sotekmovalk. V drugi seriji so prednost še povečale in prepričljivo osvojile zmagovalni naziv. Jerneja Brecl je srebrno ekipno kolajno z mladinskega svetovnega prvenstva osvojila tudi že lani v Park Cityu (ZDA).
V četrtek, 1. 2., so se na ekipni preizkušnji pomeriji nordijski kombinatorci. V muhastem vremenu je slovenska ekipa v sestavi treh Velenjčanov (Gašper Brecl, Ožbej Jelen in Vid Vrhovnik) in Matevža Malovrha osvojila 10. mesto. Na prvi posamični preizkušnji se je najbolje izkazal Vid Vrhovnik s 15. mestom. Brecl je bil 23., Jelen pa 40.
V soboto, 2. 2., pa so se nordijski kombinatorci pomerili na zadnji preizkušnji, en skok in sprint na 5 km. 18-letni Vid Vrhovnik je z odličnim skokom in tekom postal mladinski svetovni prvak. Po skakalnem delu je s 100.5 metri zasedal 3. mesto in zaostajal 6. sekund za vodilnim. S četrtim časom teka je bil prehiter za vse in v cilj je pritekel s petsekundno prednostjo, ki mu je prinesla zlato odličje. Brecl je v cilj pritekel 33. (po skokih je bil 34.), Jelen je zasedel 48. mesto. Vrhovnik je s tem ponovil uspeh Marjana Jelenka, dolgoletnega člana SSK Velenje, iz leta 2011, ko je prav tako postal mladinski svetovni prvak v sprintu na 5 km v Estoniji.
Z zmagovalnimi občutki odhaja Velenjčan Vid Vrhovnik sedaj na zimske olimpijske igre v korejski Pjongčang. Mi bomo navijali zanj in mu želimo obilo športne sreče.

COC-D: Breclova dvakrat tretja

Objavljeno: ponedeljek, 22 januar 2018
Napisal: Jože Sluga
Tretjo letošnjo tekmo celinskega pokala v smučarskih skokih za dekleta je dobila avstrijska predstavnica Daniela Iraschko-Stolz pred 18 let mlajšima Rusinjo Aleksandro Barantchevo in domačinko Jernejo Brecl.V idilični podobi Planice so se v soboto na srednji skakalnici za točke celinskega pokala, tretje v tej sezoni, pomerila dekleta. Na najnižjo stopničko pa je stopila naša Jerneja Brecl, ki bo prav tako šele letos dopolnila 17 let. Skočila je 91 in 90.5 metrov, zbrala pa je 209,0 točk.
Tudi na drugi, nedeljski, tekmi celinskega pokala v smučarskih skokih za dekleta v  Planici je Jerneja Brecl ponovila tretje mesto. Četrto tekmo celinskega pokala v tej sezoni za dekleta je znova dobila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz. Drugo mesto pa je ponovila Rusinja Aleksandra Barantčeva. Žal je v finalu na tretje mesto zdrsnila Jerneja Brecl, ki je bila po prvi seriji z 91. metri druga, v finalu pa je s 87. metri padla na tretje mesto, zbrala je 201,0 točk. "Drugi skok je bil zelo slab, napako sem naredila še na naletu, saj se nisem dobro pripeljala do odskoka. Tretje mesto je vseeno lep dosežek, zdaj pa že gledam proti Ljubnemu, kjer želim narediti dobre skoke in osvojiti nekaj točk svetovnega pokala," je po drugi tekmi povedala Brecleva.
Cestitke!

AP: Ožbej Jelen med dvajseterico

Objavljeno: torek, 16 januar 2018
Napisal: Jože Sluga
Mladi upi v nordijski kombinaciji so se v nemškem Schonachu v preteklih dneh merili na tekmah alpskega pokala. Najbolj se je med našimi izkazal Ožbej Jelen, ki je dvakrat osvojil točke. Na sobotni preizkušnji je bil najboljši Gašper Brecl na 22. mestu, potem ko je bil po skokih 27., Ožbej Jelen je končal na 26. mestu, po skokih je bil tri mesta višje. Tekma je bila precej vetrovna, a so sobotno in nedeljsko tekmo uspešno spravili pod streho. Na nedeljski 5 km sprinterski preizkušnji je bil najboljši Ožbej Jelen na 17. mestu, potem ko je imel 15. čas teka.  Brecl je osvojil 35. mesto, Rok Jelen pa je bil na 41. mestu.

AP: Breclova nepremagljiva, Ostercu 2. in 4. mesto

Objavljeno: torek, 16 januar 2018
Napisal: Jože Sluga
Nemški Hinterzarten je minuli vikend namesto predvidenega Oberwiesenthala gostil tekme alpskega pokala v smučarskih skokih. Najbolj se je od številčne slovenske ekipe izkazal član SSK Velenje Aljaž Osterc, ki je osvojil drugo in četro mesto. Med dekleti je bila nepremagljiva Velenjčanka Jerneja Brecl, ki je na zmagovalne stopničke stopila kar dvakrat.

Vrhovnik v Val di Fiemme na 32. mestu, teden dni prej v Klingenthalu 5. mesto

Objavljeno: torek, 16 januar 2018
Napisal: Jože Sluga
Drugo posamično preizkušnjo svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev v italijanskem Val di Fiemmeju je Vid Vrhovnik končal tik za dobitniki točk na 32. mestu. Vid Vrhovnik je s skakalnim delom preizkušnje tokrat opravil dobro tudi na tekmi, ko je pristal pri 111.5 metrih, s 108,9 točkami pa je zasedal 21. mesto. Vrhovnik je za vodilnim Norvežanom Jarlom Magnusom Riiberjem, ki je pristal pri 131 metrih in je imel kar 47 sekund naskoka pred konkurenco zaostajal 2:09 minuti. Po prvem krogu 10 km tekaške preizkušnje sta Frenzel in Braud ujela Vrhovnika, a zaostanek te skupine se je zmanjšal pod dve minuti. Na polovici proge je Vrhovnik še naprej tekel izredno dobro, za vodilnim Riiberjem, ki je imel le še 8 sekund naskoka pred rojakom Janom Schmidom, sicer tretjega po skokih, je zaostajal 1:35 minute. V izjemnem tekaškem boju je Vrhovnik na 7.5 km prišel še vedno z zaostankom 1:36 v večji skupini in na 25. mestu. Schmid je na vrhu brzel k prvi letošnji zmagi na proti, potem ko je Riiber že zaostajal 5 sekund. Na cilju je prvo zmago letos slavil vodilni v skupnem seštevku Schmid, ki je za 8 sekund ugnal Avstrijca Lukasa Klapferja, ki je bil po skokih 10., tretji pa je bil Nemec Fabian Riessle, sicer 15. po skokih. Žal je v ostrem tempu zadnjega kroga Vrhovnik izgubil preveč časa in je padel na 32. mesto z zaostankom 2:09 za zmagovalcem, Vrhovnik je za točkami zaostal za 15 sekund.
Teden prej je Vrhovnik tekmoval na tekmah celinskega pokala v nemškem Klingenthalu. V močni konkurenci je z izjemnim tekom, ko je imel osmi čas teka, s 14. mesta pritekel na končno peto. S tem je Vrhovnik postavil najboljšo uvrstitev na tekmah celinskega pokala v karieri, prej je bil najboljši 16. v norveškem Høydalsmouju. Na tekmi sta nastopila tudi Velenjčana Gašper Brecl in Ožbej Jelen, ki pa nista osvojila točk.

Naši najmlajši kombinatorci odlični na svoji prvi tekmi v NK

Objavljeno: torek, 16 januar 2018
Napisal: Jože Sluga

Na državnem prvenstvu v nordijski kombinaciji, ki je potekalo v Planici 13. 1. 2018, so se naši trije najmlajši kombinatorci odrezali več kot odlično. V precej višji kategoriji (dečki do 12 let), so vsi po vrsti v smučarskem teku dokazali, da se z dobro tehniko in veliko motivacije lahko pridobi ogromno mest. Tako je Anže Brecl po 4. mestu v skokih, napredoval na odlično 2. mesto. Mark Kreže je po 22. mestu v skokih, napredoval na odlično 11. mesto, Liam Magdič pa iz 26. mesta po skokih, na odlično 18. mesto. Fantje so tako dokazali, da bodo v bližnji prihodnosti res huda konkurenca. Končna razvrstitev tekmovalcev SSK Velenje: Anže Brecl: 2. mesto, Mark Kreže: 11. mesto in Liam Magdič: 18. mesto